Greek English French German Italian Russian Turkish

Επικοινωνία: 
Μελίσσια: 210 8104121
Γλυφάδα: 210 8981510

Invisalign & Αισθητική Προσώπου

Invisalign & Eγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη, όσο ευχάριστο γεγονός κι αν εκλαμβάνεται, αποτελεί μία κατάσταση που στη στοματική κοιλότητα συμβαίνουν αλλαγές τις οποίες οι έγκυες γυναίκες οφείλουν να γνωρίζουν. Κατά την περίοδο αυτή η γυναίκα πρέπει να προσέχει την υγεία και καθαριότητα των δοντιών της αλλά μπορεί άφοβα να βελτιώσει το χαμόγελό της κάνοντας θεραπεία Invisalign.

Πρώτα απ’όλα ο οδοντίατρος θα πρέπει να γνωρίζει ότι το πρώτο τρίμηνο είναι το πιο ευαίσθητο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όσον αφορά στη χορήγηση φαρμάκων, έκθεση σε ακτινοβολία και τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν στο έμβρυο (τερατογένεση, συγγενείς ανωμαλίες) ή στην έγκυο (αποβολές). Σε αυτό το διάστημα λαμβάνει χώρα και ολοκληρώνεται η οργανογένεση του εμβρύου. Έτσι οι οδοντίατροι όπως και οι υπόλοιποι ιατροί όλων των ειδικοτήτων θα πρέπει να έχουν υπ' όψιν ποια φάρμακα επιτρέπεται και ποια απαγορεύεται να χορηγούν στην έγκυο.

Είναι γνωστό ότι στην έγκυο μπορεί να υπάρχει γενικευμένη υπερτροφία των ούλων και ουλορραγία. Για αυτό η έγκυος πρέπει να ενημερώνεται για την τήρηση σωστής στοματικής υγιεινής σε καθημερινή βάση ενώ η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρό της ανά εξάμηνο θεωρείται επιβεβλημένη.

Οι συνήθεις οδοντιατρικές μικρο-επεμβάσεις (π.χ. σφραγίσματα) μπορούν να γίνονται με τοπική αναισθησία χωρίς πρόβλημα σε οποιαδήποτε εβδομάδα της κυήσεως. Οι μακροχρόνιες όμως αγωγές και θεραπείες (π.χ. απονευρώσεις) θα πρέπει να επιχειρούνται μετά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως ή και αργότερα. Βέβαια αν προκύψει κάποιο επείγον οδοντιατρικό πρόβλημα στην έγκυο, αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα ανεξαρτήτως τριμήνου, ώστε εκείνη να απαλλαγεί γρήγορα από τον πόνο, το stress ή τη φλεγμονή. Γενική αρχή είναι, κανένα φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν όμως απαιτείται, πρέπει να χρησιμοποιούνται φάρμακα δοκιμασμένα και ασφαλή για το έμβρυο. Από τα αντιβιοτικά η πενικιλλίνη και η αμοξικιλλίνη και από τα αναλγητικά η παρακεταμόλη παρέχουν τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Η συνεννόηση του οδοντίατρου με το γυναικολόγο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να χορηγηθούν φάρμακα ή να γίνουν επεμβάσεις που θα προκαλέσουν μικροβιαιμία στην έγκυο, είναι επιβεβλημένη.

Άλλο ζήτημα που πιθανόν απασχολεί το γιατρό είναι η ακτινοβόληση της εγκύου, γιατί η ακτινοβολία άσχετα αν εφαρμόζεται για θεραπευτικούς ή διαγνωστικούς σκοπούς μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Η εμβρυϊκή ηλικία αποτελεί την περισσότερο ακτινευαίσθητη περίοδο της ανθρώπινης ζωής. Οι ακτινογραφίες που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική πράξη, όπως απλές ακτινογραφίες οδόντων ή οι πανοραμικές πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς και αβλαβείς. Όμως για λόγους ψυχολογικούς και αποφυγής ανησυχίας στην έγκυο θα πρέπει να αναβάλλονται για το 2ο ή 3ο τρίμηνο της κύησης.

Έτσι η γενική στρατηγική που ακολουθείται στην έγκυο ασθενή είναι μια συντηρητική προσέγγιση ώστε οι μείζονες οδοντιατρικές επεμβάσεις και προσθετικές εργασίες να αναβάλλονται για μετά το τέλος της εγκυμοσύνης. Από την άλλη, οξείες καταστάσεις, όπως μια ενεργός περιοδοντίτιδα, πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, γιατί μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στο έμβρυο. Ο οδοντίατρος πρέπει να διαχωρίσει προσεκτικά τις απαιτούμενες θεραπείες σε επείγουσες και μη.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η εγκυμοσύνη από μόνη της δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας ή περιοδοντοπάθειας. Όμως, η επίδραση των οιστρογόνων (της προγεστερόνης) και η αυξημένη αιμάτωση των ούλων σε συνδυασμό με την αμέλεια πολλών εγκύων να βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους, οδηγούν συχνά σε έξαρση της φλεγμονής. Για αυτό η ουλίτιδα παρατηρείται συχνά μετά τον 3ο μήνα της κύησης με πρήξιμο των ούλων, αιμορραγία, πόνο και συχνά κακοσμία με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία της εγκυμονούσης. Μόνο η καθημερινή και σχολαστική στοματική υγιεινή με μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα, η χρήση οδοντικού νήματος και οι στοματοπλύσεις το βράδυ με ήπια αντισηπτικά διαλύματα διατηρούν καθαρά δόντια και ούλα και απομακρύνουν όλα τα επώδυνα συμπτώματα που συνοδεύουν την ουλίτιδα της εγκυμοσύνης.

Για τη θεραπεία Invisalign στην περίοδο της εγκυμοσύνης δεν υπάρχουν αντενδείξεις ή αρνητικές αναφορές. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι έγκυες γυναίκες απολαμβάνουν τα οφέλη του Invisalign συνεχίζοντας κανονικά τις δραστηριότητές τους χωρίς περιορισμούς. Οι διαφανείς νάρθηκες παρασκευάζονται από αντιαλλεργικό συνθετικό υλικό (πολυουρεθάνη) που δεν έχει αλληλεπιδράσεις με τα υγρά του στόματος και είναι βιοσυμβατό. Οι εγκυμονούσες ακολουθούν κανονικά τις οδηγίες του ορθοδοντικού σχετικά με την πορεία της θεραπείας, φορούν 21-22 ώρες τους νάρθηκες και λόγω της απουσίας των κολλητών αγκίστρων (μεταλλικά ή γλωσσικά brackets) διατηρούν εύκολα τη στοματική τους υγιεινή σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η φάση της εγκυμοσύνης αποτελεί πολύ καλή ευκαιρία για μία γυναίκα να διορθώσει το ορθοδοντικό της πρόβλημα και να βελτιώσει το χαμόγελό της. Αν μάλιστα εκείνη ελαττώσει για μερικούς μήνες τις επαγγελματικές της δραστηριότητες και αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην καλή κατάσταση της υγείας της το Invisalign έχει άφοβα θέση στη ζωή της. Το σταδιακό ίσιωμα των δοντιών που επιφέρει, σε συνδυασμό με το ότι διευκολύνει τη στοματική υγιεινή, το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο της στοματικής και ψυχικής υγείας κάθε εγκύου γυναίκας.

Ολοκληρώνοντας θα λέγαμε ότι και στην περίοδο της εγκυμοσύνης, η γυναίκα όπως φροντίζει τη διατροφή, το βάρος και τη γυμναστική της, μπορεί άφοβα να ομορφύνει το χαμόγελό της κάνοντας θεραπεία Invisalign. Μαζί με τον ορθοδοντικό θα καταστρώσουν ένα πλάνο θεραπείας που θα είναι σύντομο, απλό και αποτελεσματικό ενώ ο οδοντίατρος θα επιμελείται την κατάσταση της στοματικής της υγείας επεμβαίνοντας όπου και όταν χρειάζεται.

 

Χρήστος Μαυρομάτης

Χειρουργός οδοντίατρος

Εκτύπωση Email

 • Ώρα για φαγητό;

  κανένα πρόβλημα, αφού οι αόρατοι νάρθηκες invisalign, αφαιρούνται εύκολα και σας επιτρέπουν να πιείτε, να φάτε ή να βουρτσίσετε τα δόντια σας όποτε θέλετε!

 • Βουρτσίστε τα δόντια σας...

  Όσο και όποτε θέλετε, οι αόρατοι νάρθηκες invisalign, αφαιρούνται με μια κίνηση!

 • Διασκεδάστε...

  Απολαύστε τις καθημερινές στιγμές σας αφαιρώντας τους αόρατους νάρθηκες invisalign για μια βραδινή έξοδο ή ότι άλλο προκύψει!

 • Γυμναστείτε...

  Δεν χρειάζεται να τροποποιήσετε το καθημερινό σας πρόγραμμα, οι αόρατοι νάρθηκες invisalign προσαρμόζονται στο πρόγραμμα σας, ενώ ταυτόχρονα ισιώνουν τα δόντια σας.

 • Κολυμπήστε...

  Το καλοκαίρι στη Ελλάδα είναι υπέροχο, απολαύστε τη θάλασσα και τον ήλιο, μην ανησυχείτε τα δόντια σας εξακολουθούν να ισιώνουν... φροντίζουν οι νάρθηκες invisalign!

 • Χαμογελάστε!

  Οι αόρατοι νάρθηκες invisalign, είναι αυτό ακριβώς... αόρατοι! τώρα δεν χρειάζεται να κρύβετε το χαμόγελο σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας!

 • Φωτογραφηθείτε

  Με τους αόρατους νάρθηκες invisalign μπορείτε να εξασφαλίσετε εκείνο το φωτεινό λαμπερό χαμόγελο για εκείνες τις "ειδικές περιπτώσεις" όπως ένας γάμος, που το χαμόγελο σας "απαιτείται"!

 • Ορθοδοντικός;

  Τα ραντεβού για τον έλεγχο των αόρατων ναρθήκων invisalign διαρκούν λίγο, και μπορούν εύκολα να βολευτούν στο πρόγραμμα σας κάθε 4 με 6 εβδομάδες.

   

   

Αόρατη ορθοδοντική

invisalign banner

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας και ενημερωθείτε για τα τελευταία Ορθοδοντικά νέα!


 

Invisalign video

Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε video με τη θεραπεία invisalign